CMS چیست؟

9 / 10
از 7 کاربر

برای راه اندازی وب سایت بر روی فضای میزبان وب، شرکت های طراحی سایت امکاناتی را برای کاربران قرار داده اند که به آن  CMS می گویند.

این امکان که بسیاری از کارهای ما برای ایجاد تغییرات بر روی وب سایت را انجام می دهد.

باید اینکه را در نظر داشته باشیم که اگر ما به مبانی برنامه نویسی تحت نت آشنایی کاملی نداریم می توانیم با استفاده از این امکان، به راحتی وب سایت خود را مدیریت نماییم.

ضرب المثلی که برای توضیح ساده تر این موضوع می توانم به شما بگویم این است :

که برای کندن زمین دیگر نیازی به ساختن و اختراع بیل نیست.

ما می توانیم با انتخاب شرکت های مناسب طراحی سایت مثل شرکت طراحی سایت مبنا از این امکانات خوب CMS  این شرکت ها برای وب سایت خود و مدیریت فضایمیزبان وب خود استفاده نماییم.

معنای لغوی که در فارسی برای cms ترجمه شده است، سیستم مدیریت محتوا می باشد. که دقیقا مطابق با ترجمه آن، در اینجا ما به مدیریت محتوای سایت خود از قبیل مطالب، قالب ها و اسکین (skin) و چیدمان و طرح سایت ( Desin) خود و همچنین کنترل بخش مدیریت و سطح دسترسی مدیران، و همچنین استفاده از ماژول ها و ابزار موجود در سیستم مدیریت محتوای خود می پردازیم.

بنابراین cms یک مفهوم می باشد تا یک نرم افزار و برنامه، که به برنامه هایی که برای مدیریت محتوا استفاده می شوند، نامیده می شود. 

برای بهینه سازی سایت خود ما باید یک cms قوی در اختیار داشته باشیم تا بتواند سئو خوبی را برای سات ما ایجاد نماید؛ استفاده از cms های آماده که در ادامه با آنها آشنا خواهیم شد را، برای انواع طراحی سایت که از آنها انتظار زیادی در زمینه معرفی شرکت، ارگان و حتی خودمان را داریم، به شما طراحان سایت سفارش نمی کنم؛ زیرا بسیاری از امکانات مانند طراحی فروشگاه اینترنتی و داشتن امکانات خرید آنلاین و... توسط این سایت ها امکان پذیر نمی باشد. پس بهتر است به سمت طراحی سایت با روش و اصولی که در آن بهینه سازی سایت رعایت شده است، برویم.

 

همانطور که در تعریف این مبحث گفتیم، برای راه اندازی وب سایت بر روی فضای میزبان وب، شرکت های طراحی سایت امکاناتی را برای کاربران قرار داده اند که به آن  CMS می گویند.

فواید استفاده از cms 

1-      راه اندازی وب سایت بدون نیاز به دانستن برنامه نویسی تحت وب

2-      ایجاد امکانات داینامیک برای تغییر امکانات و محتوایات وب سایت به صورت آنلاین

3-      ارتباط با کاربر

4-      ایجاد سطوح دسترسی برای مدیران وب سایت

5-      استفاده از ابزار های آماده بر روی وب سایت خود 

معروف ترین شرکت های ارائه دهنده CMS را نام ببرید؟

امروزه 4 شرکت معروف در زمینه ارائه CMS  در جهان وجود دارند :

  1. Word press
  2. Joomla
  3. PHP nuke / fusion
  4. ASP.net  nuke

امروزه بسیاری از کاربران از طریق این 4 شرکت،  طراحی سایت خود را انجام می دهند.

در ایران شرکت طراحی سایت مبنا برای طراحی سایت خود، CMS های قوی ارائه می دهد.

پیش نیاز های یک CMS چیست؟

برای راه اندازی یک CMS  پیش نیاز هایی را لازم داریم که شامل 4 مورد است در ایدامه در این مقاله از طراحی سایت ، اطلاعاتی را ارائه خواهیم کرد:

1-      http  server (web server) :

این امکان برای نمایش صفحات و بر روی مرورگر کاربر استفاده می شود.

2-      code inter preter ( code engint ) :

اجرای برنامه تحت وب سرور و نمایش خروجی ان به کاربر و همچنین ترجمه کد ها از این امکان استفاده می شود. برنامه هایی مثل ASP و PHP و JAVA از این قبیل هستند.

3-      DBMS ( data base mangment system) :

برای ایجاد جداول بانک اطلاعاتی و ذخیره سازی محتویات داخل صفحات این مورد نیاز می باشد.

4-      FTP service  :

دسترسی به فضا های وب به صورت درایو مجازی از راه دور خواستار وجود سرویس FTP می باشد، که این مبحث را به طور کامل در بحث پروتکل FTP چیست، توضیح داده ایم.

بخش های یک cms چیست؟

در این مقاله از طراحی سایت قصد داریم در مورد بخش های مختلف در سی ام اس صحبت کنیم. به طور کلی یک cms  دارای دو بخش می باشد :

1-      Fronted (بخش جلویی) :

این بخش  همان خروجی طراحی شده ( طراحی سایت نهایی) است که کاربران آن را مشاهده میکنند. همان نمای اصلی و صفحه اصلی سایت را می نامند، که کاربران و بازدیدکنندگان با آن سر کار دارند. که در ادامه با انواع کاربران این بخش آشنا خواهیم شد.

2-      Backend (بخش پشتی) :

بخش مدیریتی cms را که به کمک آن میتوانیم خروجی دلخواه را برای بخش (Fronted) طراحی میشود را بخش مدیریتی یا پشتی یا پشتیبانی cms می نامند.

کاربران این بخش نیز متفاوت هستند که در بخش bakend چیست توضیح خواهیم داد.

بخش Fronted چیست و انواع کاربران آن را نام ببرید؟

این بخش  همان خروجی طراحی شده است که کاربران آن را مشاهده میکنند. همان نمای اصلی و صفحه اصلی سایت را می نامند، که کاربران و بازدیدکنندگان با آن سر کار دارند. که در ادامه با انواع کاربران این بخش آشنا خواهیم شد.

انواع کاربران آن سه دسته می باشند:

1-      Guest  user :

در طراحی سایت به همان کاربران عمومی سایت می باشند که سطح دسترسی عمومی دارند و بدون Login کردن می توانند صفحات عمومی سایت را ببیند. تمام بازدید کنندگان وب سایت ها را این نوع کاربران یا Guest user  ها می نامند. مثلا وقتی ما وارد یک سایت می شویم و از آن بازدید میکنیم به ما یک کاربر Guest user   می گویند.

2-      Standard  user  :

در طراحی سایت به کاربرانی می گویند که در یک سایت ثبت نام کرده اند و حساب کاربری ایجاد نموده اند و می توانند به مطالب خود دسترسی داشته باشند و آنها را ویرایش نمایند. مثلا همه ی ما از سایت یاهو ممکن است بازدید کرده باشیم و از مطالب آن استفاده کرده باشیم، اما تعدادی از ما با ایجاد حساب کاربری به نام ایمیل امکان تغییرات در پروفایل شخصی ایمیلمان را داریم. و یا سایتی مثل فیسبوک نیز که دارای کاربرانی از این قبیل می باشد.

3-      Power  user :

این کاربران که در طراحی سایت کاربران پر قدرت نامیده میشوند به جز اجازه دسترسی به صفحه شخصی خود، حتی اجازه تغییرات در ساختار سایت را برای خود نیز دارند. مثلا قسمتی از سایت را مثل تبلیغات سایت را برای خود حذف نمایند. این نوع کاربران را کاربران Power user  می نامند.

بخش bakend  چیست و انواع کاربران آن را نام ببرید؟

بخش مدیریتی cms را که به کمک آن میتوانیم خروجی دلخواه را برای بخش (Fronted) طراحی میشود را بخش مدیریتی یا پشتی یا پشتیبانی cms می نامند.

کاربران این بخش نیز به سه دسته تقسیم میشوند :

1-      Editor  user :

در طراحی سایت در بخش مدیریت دسته ای از user ها، کاربران و مدیرانی هستند که اجازه ورود به بخش مدیریت سایت را دارند، همچنین قدرت تغییر و ثبت اطلاعات را در محدوده تعریف شده برایشان را دارند. مثلا می تواند وارد بخش مدیرت شده و در قسمت اخبار، خبری جدید را درج نمایند. پایین ترین سطح مدیریت در بین کاربران Backend را دارند.

2-      Publisher  user :

در طراحی سایت ، این دسته از مدیران و کاربران بخش مدیریت وب سایت علاوه بر تغییر در محتوای مطالب و ثبت مطالب جدید، اجازه تغییر در ساختار و بخش هایی در سایت را دارند . مثلا می تواند به جز گذاشتم مطلب و اخباری جدید در بخش اخبار سایت، آن بخش را دسته بندی نیز نمایید، دسته هایی شامل اخبار داخلی و خارجی. و یا اضافه کردن محصول جدیدی در سایت و دسته بندی محصولات؛ مثل یک شرکت خودرو سازی که داری محصول سواری می باشد به دسته های زیر مجموعه ی آن، خودرو ایی جدید اضافه نماییم .

3-      Moderators / Admin :

در مبحث طراحی سایت ، این کاربران، کاربران شناخته شده در بخش مدیریت می باشند که بالاترین سطح دسترسی را دارند و می توانند سطوح دسترسی کاربران قبلی زیر مجموعه خود را تغییر دهند.

باید توجه داشته باشیم کاربر Admin برای هر سایتی یک کاربر می باشد که فقط خود او اجازه حذف و ویرایش خود را دارد.

همچنین ما می توانیم کاربر Moderators با قدرت دسترسی و سطح دسترسی Admin تعریف کنیم؛ مثالی که برای فهم بهتر این دو نوع کاربر می توانیم بگوییم این می باشد که کاربر Admin مدیر کل یک شرکت است و Moderators ی با بلاترین سطح دسترسی معاون اول او، و سایر Moderators ها بقیه معاونت های مدیر کل می باشند.

بخش های مختلف یک cms چیست؟

حال در اینجا می خواهیم با بخش های مختلف یک cms آشنا شویم. یک cms بخش های مختلفی دارد، اما 5 بخش مهم آن را در اینجا به شما معرفی می نماییم.

آشنایی با این بخش ها به ما کمک خواهد کرد که طراحی سایت خود را انجام داده و در آن تغییرات دلخواه را انجام دهیم.

1-layout / skin :

در قسمت قالب یا اضافه کردن قالب می توانیم به ویراش قالب خود بپردازیم و چیدمان ابزار صفحات خود را تغییر دهیم.

ما می توانیم از مسیر : امکانات / مدیرت قالب ، به امکانات مدیریتی بخش قالب وب سایت دسترسی پیدا کنیم.

ضمنا باید توجه داشته داشته باشیم که بعضی تغییرات در این قسمت به راحتی قابل اعمال نیست و نیاز به کد نویسی و آشنا بودن به کدهای قالب را دارد. پس اگر مهارت خاصی در این زمینه نداریم، نباید بیشتر از حالت های پیش فرض تعیین شده، مثلا تغییر رنگ یا عکس زمینه و... بر روی قالب، ویرایش انجام دهیم. در بحث طراحی سایت قسمت layout / skin بسیار مهم می باشد، چون کاربران و بازدید کنندگان با این لایه سر و کار دارند و زیبایی و طراحی سایت مناسب و طراحی قالب مناسب باعث جلب نظر آنها خواهد شد.

2- groups / subGroup :

هر وب سایت دارای بخش های مجزایی ست، که در هر کدام از این بخش ها، صفحات مرتبط به هم می تواند قرار داده شود، مثل "سایت Map " بنابرین در سیستم های مدیریت محتوا نیز با ید این بخش بندی انجام شود تا بتوان صفحاتی که می سازیم در نقشه و ساختار وب سایت جای دقیقی داشته باشد. امکانی در این زمینه در بخش cms برای ما قرار داده شده است که به آن دسته بندی مطالب می گویند. ما از بخش دسته بندی می توانیم برای وب سایت خود و مطالب آن دسته بندی با زیر مجموعه های مختلف، بسازیم. همچنین می توانیم بین این دسته بندی ها با لینک ارتباط برقرار نماییم.

3-content :

در طراحی سایت به محتوای قرار گرفته شده بر روی وب سایت content یا محتوا می گویند. ما میتوانیم با رفتن در بخش مدیریت مطالب بر محتوای قرار گرفته بر روی وب سایت مان ویرایش انجام دهیم. و یا می توانیم مطالب جدید خود را بروی صفحه اصلی و یا صفحات زیر مجموعه قرار دهیم. این بخش داری امکاناتی مثل نرم افزار word می باشد که می توانیم به راحتی متن های خود را ویرایش نماییم. همچنین ابزارهای برای قرار دادن عکس های آپلود شده، و ایجاد لینک نیز وجود دارد که در مدیرت بهتر مطالب به ما کمک خواهند کرد.

4- menu :

در نمایش مطالب ساخته شده، اگر آنها را برگزیده کرده باشیم در صفحه اصلی نمایش داده خواهند شد؛ ولی در غیر این صورت باید حتما برای آنها منو و یا لینک تعریف نماییم؛ و یا توسط ماژول های نصب شده، مثل ماژول تبلیغات برای نمایش دادن آن ها اقدام نماییم. می توانیم از طریق مدیرت منو به این قسمت دسترسی داشته باشیم. باید این نکته را در نظر داشته باشیم در قالبی که انتخاب می کنیم و یا آن را طراحی کرده ایم، قسمتی برای منو تعریف شده باشد. بهترین کار ویرایش منوی قبلی موجود بروی قالبهای آماده می باشد.

در طراحی سایت منو ها نکته مهم و اساسی ارتباط وب سایت با کاربران و بازدید کنندگان می باشد، تا بتوانند به راحتی مطالب خود را در وب سایت جست و جو نمایند.

5- modules :

عبارت است از ابزارها و امکانات اضافی که ما بر روی سایتمان داریم. مثلا ابزاری برای نمایش ساعت، تبلیغات، آمار بازدید و... که به بخش مدیریتی وب سایت ما قسمت هایی را برای ویرایش و ایجاد تغییر در این قسمت ها اضافه می نماید. در طراحی سایت برای اضافه کردن ابزار ها و ماژول ها باید آنها را خریداری نماییم. طراحان سایت امروزه برای طراحی سایت های خود دیگر برای بسیاری از امکانات به جای نوشتن کد، از اضافه کردن ابزار ها استفاده می نمایند.  زیرا امر طراحی سایت را سریعتر و بهتر جلو خواهد برد ووب سایت با کیفیت تری اینگونه خواهیم داشت.

 

چرا نباید از قالب آماده رایگان برای طراحی سایت استفاده کنیم

در صورتی که شما نیز از جمله افرادی هستید که از سیستم وبلاگدهی رایگان وردپرس استفاده میکنید این مقاله مختص به شماست پس تا انتها آنرا مطالعه نمایید: وردپرس به دلیل همه گیر بودن و رایگان بودن آن قالب های بیشماری نیز دارد. خیلی از کاربرانی که از این سیستم مدیریت محتوای وب استفاده میکنند از اینکه این سیستم قالب های رایگان بسیاری دارد بسیار خوشحال هستند اما باید بدانید که هر ارزانی و مجانی بودنی بی دلیل نیست. با یکی دیگر از مجموعه مقالات شرکت طراحی سایت مبنا همراه باشید تا دلیل اینکه چرا نباید از سیستم های مدیریت محتوای رایگان و در دسترس و همچنین قالب های رایگان این سیستم ها استفاده نمایید را در اختیار شما قرار دهیم.

در اولین قدم باید بدانید که استفاده از قالب های آماده ای که در اینترنت وجود دارند به هیچ وجه امنیت وب سایت شما را تامین که هیچ، تهدید هم میکنند. توجه داشته باشید که شخصی که قالب را طراحی و کد گذاری مینماید در ازای وقتی که برای طراحی قالب گذاشته است مایل است که از قالب ساخته شده کسب درامد نماید. این کسب درامد یا به صورت فروش قالب می باشد و یا اینکه در صورتی که قالب به صورت رایگان در اینترنت منتشر شود در ازای این انتشار رایگان کد هایی در قالب قرار داده میشود که برای سازنده آن منفعت مالی غیر مستقیمی داشته باشد.

از جمله مهم ترین کد هایی که ممکن است در قالب های رایگانی که برای سیستم های مدیریت محتوای رایگان در اینترنت عرضه میشود وجود داشته باشد کدهایی می باشد که پس از مدت زمانی معین که بر روی وب سایت نصب شدند به خودی خود قفل شده و به شما پیامی مبنی بر الزام به خرید نسخه کامل (پولی ) می نمایند یا ممکن است پس از طی همین مدت زمان قالب دچار نقص های عمدی شود که شما را مجبور به ارتباط گرفتن با پشتیبان طراح قالب نماید که در صورت برقراری ارتباط مطمئنا برای اصلاح ایرادات عمدی به وجود آمده از شما درخواست وجه خواهد شد، این تازه بهترین حالت ممکن بود که میتواند استفاده از قالب های رایگان برای شما به وجود آورد. در بحرانی ترین شرایط ممکن است حتی شما به پشتیبان و طراح قالب هم برای خرید و یا اصلاح مشکلات قالب دسترسی نداشته باشید و در این موقع یا باید با قالب قفل شده و خراب شده خود بسازید و یا آنرا عوض کنید که در صورت تعویض یکباره ی قالب ممکن است مخاطبان وب سایت خود را از دست بدهید و این بدترین حالت ممکن است که میتواند برای یک وب سایت اتفاق بیوفتد.

در صورتی که حتی شما مایل باشید برای سیستم رایگان مدیریت وب سایت خود قالب تجاری خریداری نمایید نیز باز هم دلیل محکمی برای آنکه امنیت وب سایت شما تضمین کنند نمی باشد. از عامیانه ترین روش هایی که در 99 درصد قالب های آماده میتوان آنها را مشاهده کرد قرار دادن لینک های مخفی می باشد که به سایت های طراح قالب از سایت شما لینک خارجی میدهند این لینک ها برای سایت شما به عنوان لینک خارجی به حساب آمده و بسیار بر روی سئو وب سایت شما تاثیر منفی قرار میدهد در حالی که برای سایت هایی که لینک آنها در قالب وب سایت شما می باشد لینک ورودی به حساب آمده و تاثیر مثبتی به صورت غیر ارادی بر روی وب سایت آنها خواهید گذاشت و همین امر ممکن است شما هیچ گاه به دلیل ازدیاد لینک های خروجی از وب سایتتان در نتایج گوگل دیده نشوید و پروژه طراحی سایت شما با شکست مواجه شود.

پیشنهاد ما این است در صورتی که به دنبال حرفه ای شدن در دنیای اینترنت هستید و برای کسب و کار و سایت خود ارزش قائل هستید هیچ گاه به سراغ طراحی سایت با سیستم مدیریت محتوای آماده و همچنین قالب آماده نروید بلکه با شرکت طراحی سایت که دارای سیستم مدیریت محتوای اختصاصی به همراه قالب های اختصاصی و انحصاری می باشند قرارداد طراحی سایت خود را منعقد نمایید تا بتوانید در اینترنت حرفی برای گفتن داشته باشید. شرکت طراحی سایت مبنا با طراحی سیستم مدیریت محتوای اختصاصی خود همواره سعی داشته تا بالاترین امنیت را برای وب سایت های طراحی شده خود به ارمغان آورده و به همین جهت آسودگی خاطر را برای مشتریان خود به همراه داشته است. همچنین شرکت طراحی سایت مبنا با در اختیار داشتن بهترین طراحان گرافیک سعی داشته تا قالب وب سایت را مطابق با خواسته مشتری طراحی و با بهره گیری از به روز ترین روش ها و تکنیک های برنامه نویسی آنرا برای مشتریان عزیز خود پیاده سازی نماید.

در صورتی که مایل هستید وب سایت شما در زمینه های طراحی سایت شرکتی، طراحی سایت معرفی ، طراحی فروشگاه اینترنتی ، طراحی سایت نیازمندی و... توسط شرکت طراحی سایت مبنا طراحی شود میتوانید با ما تماس گرفته و پس از دریافت مشاوره رایگان در زمینه طراحی سایت نسبت به عقد قرارداد طراحی سایت مد نظر خود اقدام نمایید.

ارسال نظر و نظرات ثبت شده
محسنی :
19 9
چقدر خوب و کامل cms و سیستم مدیریت محتوا را توضیح دادید. تشکر
مدیریت : پاسخ
11 10
مرسی - نظر لطفتونه