آموزش Joomla جوملا

10 / 10
از 1 کاربر

در این مقاله طراحی سایت به معرفی یکی دیگر از cms های آماده می پردازیم. cms  و سیستم مدیریت محتوایی به نام جوملا!

جوملا چیست؟

لطفا با کلیک بر روی عکس پایین یا سوال بالا، جواب این سوال را مطالعه نمایید.

 جوملا چیست

 

در ادامه مقاله شما می توانید مباحث زیر را مطالعه نمایید، لطفا با کلیک بر روی هر کدام از موضوعات زیر، به بخش مربوطه رفته و آنها را مطالعه نمایید.

تاریخچه جوملا چیست؟

مواردی از قبیل تاریخ پیداش جوملا، تاریخچه گروه سازنده جوملا، تاریخچه مامبو و...

امکانات جوملا چیست؟

امکانات و ماژول هایی که جوملا در اختیار ما برای ایجاد و طراحی سایت قرار داده است و...

کاربرد های جوملا چیست؟

تکنولوژی های پایه ای جوملا چیست؟

معایب جوملا چیست؟

مزایای جوملا چیست؟

 پشتیبان جوملا کیست؟

معماری جوملا چیست؟

اینکه طراحی جوملا بر اساس چه مدلی بوده را این این بخش می توانید مطالعه نمایید. 

 

معماری جوملا چیست

جوملا چیست؟

یکی دیگر از cms ها و سیستم های مدیریت محتوای رایگان، جوملا می باشد. که توسط این برنامه ها ما می توانیم اقدام به طراحی سایت و مدیریت آن نماییم. مزیت مهم این cms  های رایگان این می باشد که تقریبا برای راه اندازی یک وب سایت ساده، نیاز به دانستن علم کد نویسی زیادی نیست؛ البته فقط برای راه اندازی یک وب سایت ساده! و ما برای طراحی سایت حرفه ای و اصولی، نیاز به داشتن علم کد نویسی و آشنایی به اصول بهینه سازی سایت می باشیم.

جوملا چیست

امروزه جوملا یکی از cms های آماده محبوب در ایران برای طراحی سایت می باشد، و دلیل آن ترجمه نسخه های آن به زبان فارسی می باشد. بسیاری از دانشجویان و کاربران اینترنتی که قصد راه اندازی وب سایت را داشته اند، حداقل یکبار به آنها استفاده از جوملا برای راه اندازی وب سایت شان، معرفی شده است.

بسیاری از آنها نیز به علت سادگی استفاده از جوملا و همچنین ترجمه فارسی منو های آن به سراغ این برنامه برای راه اندازی وب سایت خود می روند. و البته تعدادی از آنها نیز که به طور دقیق امکانات این برنامه را مطالعه می نمایند و به علت بعضی از محدودیت ها و نداشتن امکان ویرایش قالب به صورت حرفه ای، از راه اندازی وب سایت با جوملا منصرف شده اند و به سمت روش های اصولی طراحی سایت و شرکت های طراحی سایت می روند، که بهینه سازی سایت در آنها رعایت شود.

اما سادگی امکانات جوملا و قابلیت کنترل و مدیریت وب سایت، آن هم بدون داشتن علم کد نویسی همچنان می تواند مزیت مهمی برای استفاده از این برنامه برای طراحی سایت می باشد.

همچنین این برنامه برای شروع آموزش طراحی سایت در بسیاری از مراکز آکادمی، به علت سادگی و ترجمه فارسی آن می باشد، البته فقط برای شروع کافی است! بهتر است خیلی زود و بعد از آشنایی مقدماتی با طراحی سایت و مبحث cms، به سراغ روش های حرفه ای تر طراحی سایت برویم. و یا طراحی سایت خود را به شرکت طراحی سایت معتبر بسپاریم.

در ادامه اگر قصد استفاده از جوملا را دارید، حتما بخش معایب جوملا را مطالعه نمایید. 

تاریخچه جوملا چیست؟

در بسیاری از مقالات شاید خوانده باشید که شروع فعالیت جوملا و به وجود آمدن آن سال 2005 میلادی می باشد، اما در این مقاله تاریخچه دقیق تری از پیدایش جوملا (نرم افزاری برای طراحی سایت ) را برای شما نگارش می نماییم.

آفرینش جوملا به سال 2001 میلادی بر می گردد؛ جایی که گروهی از مهندسان و طراحان سایت در کشور استرلیا در کنار هم جمع شدند، و تشکیل گروه ی به نام مایکرو را دادند.

تاریخچه جوملا

هدف این گروه، نرم افزاری به نام مامبو بود؛ تاریخچه مامبو نیز که یکی دیگر از cms های آماده برای طراحی سایت است، تاریخچه ای شبیه به جوملا دارا می باشد. که در آنها هدف ایجاد نرم افزاری آماده برای مدیریت محتوا ی سایت ها بود.

گروه مایکرو طولی نکشید که از هم  پاشیده شد.

تعدادی از آنها در سال بعد گرد هم جمع شدند و بر روی هدف ایجاد سیستم مدیریت محتوا کار کردند و توانستند در سال 2005 نرم افزار جوملا را آفرینش کنند. نرم افزاری برای طراحی سایت که کد های آن باز و رایگان بود، و هر شخصی اجازه استفاده از آن را بدون پرداخت هزینه ایی داشت.

بخشی دیگر و نفرات اصلی گروه مایکرو که موسسان آن بودند نیز، بعد از موفقیت دوستان خود در جوملا، در کنار هم جمع شدند و در سال 2008 نرم افزار مامبو را که یکی دیگر از cms های آماده به کاربران اینترنتی برای طراحی سایت ارائه دادند.

البته این برنامه نتوانست مانند جوملا و ورد پرس به محبوبیت برسد.

در این مقاله تاریخچه جوملا و تاریخچه مامبو را با هم مطالعه کردیم و در ادامه به معرفی جوملا می پردازیم.

امکانات جوملا چیست؟

یکی از نکاتی که برای آشنایی بیشتر و استفاده از جوملا باید آن را مطالعه نماییم، امکانات جوملا است. امکاناتی که جوملا در اختیار کاربران خود قرار می دهد تا از آنها برای مدیریت بهتر وب سایت و طراحی سایت خود استفاده نمایند.

امکانات جوملا

این امکانات را در ذیل برای شما شرح می نماییم:

  • دارای پنل مدیریتی: پنل مدیریتی که کار با آن ساده بوده، و یادگیری آن نیز آسان می باشد.
  • مدیریت مطالب: می توانیم تمام مطالب خود را ویرایش نماییم و تنظیمات مربوط به آنها را انجام دهیم.
  • مدیریت بخشها: بخش ها مختلف وب سایت خود را مدیریت نماییم.
  • مدیریت دسته بندیهای مطالب: توسط این امکان، اجازه ایجاد دسته بندی مطالب را دارا می باشیم، که در ایجاد نظم در مطالب و پست های ما موثر می باشد.
  • تعریف منو به همراه  زیر منو: می توانیم با این امکان برای سایت خود منو در نظر بگیریم و به مطالب و بخش ها و دسته های مختلف سایت خود، آن منو را ربط (لینک نماییم) دهیم. البته فقط در چارچوپ تعریف شده توسط جوملا!
  • مدیریت قالبها: می توانیم قالب های مختلف انتخاب کنیم و آنها را ویرایش نماییم.
  • مدیریت زبانها: برای سایت خود و مدیریت آن می توانیم زبان مورد نظر خود را انتخاب نماییم.
  • مدیریت تنظیمات سایت و سرور: تنظیمات مربوط به سرور خود را انتخاب نماییم.
  • مدیریت صفحه اصلی: توسط این امکان می توانیم تمام مطالب صفحه ی اصلی خود را ویرایش کنیم و تغییرات لازم را در آن انجام دهیم.
  • مدیریت افزونه ها و ماژول ها و ابزار ها: توسط این امکان می توانیم از ماژول ها و افزونه های جوملا استفاده نماییم و همچنین می توانیم از ماژول های اضافی که توسط برنامه نویسان جوملا نوشته می شود، در مدیریت خود استفاده و آنها را به پنل مدیریتی خود اضافه نماییم.
  • امکان مدیریت کاربران سایت و تعیین میزان دسترسی آنها 
  • ایجاد سیستم خبرنامه الکترونیکی
  • مدیریت فایلهای آپلود شده در فضای وب
  • ایجاد و افزودن ماژول اخبار
  • ایجاد و افزودن ماژول صفحات پربازدید
  • ایجاد و افزودن ماژول مراجعین سایت
  • ایجاد و افزودن ماژول نظرسنجی
  • ایجاد و افزودن ماژول  تبلیغات و بنر ها درسایت
  • ایجاد و افزودن ماژول فروشگاه اینترنتی

 

البته تمام این امکانات و ماژول ها فقط باید توسط طراحان جوملا، برای برنامه جوملا نوشته شده باشند، و ما نمی توانیم از سایر امکانات و ماژول ها متداول در وب سایت های دیگر استفاده نماییم.

مثلا در ایجاد فروشگاه اینترنتی ما نمی توانیم نظرات خود را در آن اعمال نماییم و فقط می توانیم از امکاناتی که در حد انتخاب و خرید کالا ست، از آن استفاده نماییم.

بهتر است اگر قصد استفاده از امکانات پیشرفته و همچنین داشتن وب سایتی متفاوت از سایر وب سایت ها هستیم، به سراغ طراحی اصولی سایت و طراحی سایت حرفه ای برویم. تا بتوانیم وب سایت خود را بهینه سازی نماییم و نظر کاربران را به آن جلب نماییم. که در مفاهیم سئو و HEO با آن ها آشنا شدیم.

 کاربرد های جوملا چیست؟

امروزه جوملا در بسیاری از طراحی سایت  به کار می رود. بسیاری از طراحان سایت برای ساده کردن کار طراحی سایت خود، از این cms های آماده استفاده می نمایند.

البته همانگونه که در ضرب المثل قدیمی کشورمان داریم " هرچقد پول بدی آش می خوری" در تمام خرید و فروش و معاملات نیز همینگونه هست. در طراحی سایت نیز اگر به دنبال وب سایتی حرفه ای می باشیم، باید هزینه ای بیشتر انجام دهیم و به سراغ طراحی سایت حرفه ای برویم،  که تمام اصول بهینه سازی سایت که در مبحث سئو می توانید با آن آشنا شوید.  

ولی بسیاری از طراحان سایت با تبلیغاتی که محور آن هزینه کم برای راه اندازی وب سایت می باشد، و استفاده از این ابزارهای آماده و cms های آماده برای طراحی سایت ، نظر مشتریان را به خود جلب می نمایند.

باید توجه داشته باشیم که حتی خود ما نیز بدون دانستن علم برنامه نویسی کامپیوتر و بدون هزینه کردن می توانیم توسط نرم افزار هایی مثل جوملا و ورد پرس اقدام به راه اندازی وب سایت نماییم.

 اما سوال این است که: آیا این کار اصولی می باشد؟ آیا این سایت می تواند برای ما بهینه باشد؟ آیا این سایت می تواند پر مخاطب شده و در تجارت الکترونیک به ما در جذب مشتری کمک نماید؟

پاسخ تمام این سوالات در یک مفهوم خلاصه می شود: " سئو "

جوملا

سئو یا بهینه سازی سایت ها و مطالعه در این زمینه به ما آگاهی می دهد، که در انتخاب ابزار طراحی سایت و شرکت طراحی سایت دقت نماییم. همچنین بهترین و بهینه ترین روش طراحی سایت را برای خود انتخاب نماییم.

حال به  معرفی بعضی مواردی که در طراحی سایت خود از جوملا استفاده کرده اند می پردازیم:

  •  چند نمونه از سایتهای خبری
  • سایت های فروشگاه های اینترنتی
  • چند ارگان دولتی
  • سایت های دانلود
  • مراکز آزمون گیری
  • سایت های سامانه های پشتیبانی
  • سایت های دایرکتوری ها
  • سایت های نگهداری مستندات
  • چند نمونه سایت های جوامع مجازی داخلی

سفارش موکد می نمایم برای طراحی سایت های خود، اگر هدف بزرگی در تجارت الکترونیک دارید، از ابزار های آماده و cms  های آماده هرگز استفاده نکنید و به سراغ شرکت طراحی سایت معتبر و یا روش های اصولی طراحی سایت بروید.

تکنولوژی های پایه ای جوملا چیست؟

در طراحی جوملا دو تکنولوژی به کار رفته است، در کد نویسی آن از PHP استفاده شده است، که خود زبانی اسکریپ نویسی می باشد. زبانی که برای نوشتن ماژول ها و ابزار های آماده کارایی زیادی دارد و جوملا که خود یک cms  آماده است، با استفاده از قابلیت های این زبان ابزار آماده خود را به راحتی ساخته و آنها را در اختیار کاربران قرار داده است.

همان طور که هر برنامه و نرم افزاری نیاز به پایگاه داده مخصوص خود را دارد، پایگاه داده تعریف شده برای جوملا My sql  است. البته سازندگان جوملا برای آن، همخوانی با تمام پایگاه داده های موجود را در نظر گرفته اند. اما با توجه به تجربه های بدست آمده و سفارش متخصصان فناوری اطلاعات و حتی سازندگان جوملا، بهتر است از پایگاه داده My sql  برای طراحی سایت خود با جوملا استفاده نماییم.

تکنولوژی جوملا

معماری جوملا چیست؟

معماری جوملا را معماری از نوع معماری " کنترل نمایشی مدل " می نامند. واژه ی و نماد این مدل MVC است که از کلمات  Model  View  Controller  آماده است. مفهوم این سبک و معماری این می باشد که ما ابزار و ماژول هایی برای کنترل و مدیریت وب سایت و برنامه ی خود در اختیار داریم، و این ابزار را می توانیم به صورت نمایشی، و اصطلاحا به کمک اشیاء کنترل نماییم و آنها را ویرایش نماییم.

تعریف جوملا چیست ، کاملا در بر گیرنده تعریف این مدل می باشد، زیرا ساخت این برنامه از تعاریف این مدل آماده است.

جوملا کاملا به سبکی طراحی شده است که بتوانیم بدون حتی یک خط کد نویسی، توسط آن به طراحی سایت بپردازیم؛ ابزاری که جوملا در اختیار کاربران قرار می دهد، ابزاری شی گرا می باشند که در صورت استفاده از آنها، خود ابزار کد مربوطه را تولید و آنرا برای ما در مکان مناسب می نویسید.

معماری جوملا چیست

معایب جوملا چیست؟

میخواهیم در این مقاله به سبک ساده و بدون غرض ورزی معایب جوملا را برای شما دوستان عنوان نمایم.

معایب جوملا چیست

توسط بسیاری از طراحان سایت استفاده از این ابزار های آماده برای طراحی سایت مورد انتقاد و تبلیغات منفی قرار گرفته است! اما دلیل بیشتر این شرکت های طراحی سایت از این غرض ورزی و انتقادات و تبلغات منفی علیه جوملا، فقط این می باشد که بازار کارشان توسط این cms های آماده اشغال شده است، و تقریبا کسب و کار خود را از دست داده اند. که البته اگر این شرکت ها دارای اصول حرفه ای طراحی سایت و پشتیبانی از آن می بودند، بازار کار خود را هرگز از دست نمی دادند!

و عده ای دیگر از طراحان سایت، بعضا سودجو، با استفاده از سادگی طراحی سایت با جوملا و همچنین باز بودن کد های این برنامه و دخل و تصرف غیر قانونی در آنها، برای تبلیغات مخفیانه در سایت شما، برای شرکت های خود تبلیغات گسترده کردند تا بتواند رنک پیج خوبی داشته باشند.

طبق اخبار انتشار یافته در پلیس فتا، چندین مورد شکایت علیه این تبلیغات مخفیانه صورت گرفته است، اما متاسفانه به دلیل نبود بند های قانونی درباره آن در پلیس فتا، هیچ اقدامی برای جلوگیری از آن نشده است.

حال در اینجا هدف شرکت طراحی سایت مبنا که تمام اصول حرفه ای و اصول طراحی سایت را رعایت می نماید، ارائه آگاهی به شما می باشد. و تصمیم و قضاوت را به خود شما واگذار می نماییم.

درست است طراحی سایت با جوملا بسیار ارزان و به صرفه می باشد اما،

کافی ست چند نمونه از معایب جوملا را بدانید:

  1. کدهای مخفی و امنیت پایین: بسیاری از افزونه ها و ماژول های آماده ی جوملا، حاوی کد های مخفی می باشند که به عنوان یا تبلیغات منفی و یا ویروس ها و کرم هایی برای به سرقت بردن اطلاعات شما از منابع وب سایتتان، استفاده می شوند. پس بهتر است از ورود آنها جلوگیری نماییم. که این کار نیاز به آشنایی با اندکی کد نویسی می باشد.
  2. عدم امکان تغییرات جزئی و سلیقه ایی: یکی از معایبی که حتما بعد از استفاده از جوملا با آن برخورد خواهید نمود، این می باشد که نمی توانید بسیاری از تغییرات مد نظر خود را در قالب و ابزار های آن انجام دهید. مثلا بخش فروشگاه اینترنتی راه اندازی نمودید و نمی توانید بیشتر از چند آیتم مثل، انتخاب کلا و گزینه خرید، به آن اضافه نمایید. حتی بسیاری از تغییرات در قالب های آن که مد نظرتان می باشند را نمی توانید انجام دهید.
  3. رایگان بودن آن: شاید به خود بگویید که چرا این گزینه را هم در معایب و هم  در مزایای جوملا استفاده کرده ام. اما برای تصدیق این حرف خود که رایگان بودن جوملا نیز یک عیب است، به یک ضرب و المثل قدیمی بسنده می کنم: " هیچ ارزان ایی بی حکمت نیست " .
  4. بهینه نبودن طراحی سایت با جوملا: عیب بزرگ دیگری که می توان به آن اشاره کرد، این می باشد که سایت های طراحی شده با جوملا، اصول طراحی وب سایت را رعایت نکرده اند و این باعث می شود که موتور های جست و جو که قرار است بزرگترین بازاریاب ما در جامه ی مجازی باشند، نتوانند محتوای سایت های ما را ببینند و به کاربران معرفی نمایند؛ همچنین با توجه به عیب اول و وجود کد های مخفی و تبلیغاتی، حتی ممکن است موتور های جست و جو وب سایت ما را اسپم و تبلیغات مضرر بشناسند و هرگز به کاربران معرفی نمایند.

 

با توجه به تمام این معایبی که برای شما عنوان کردم، و همچنین می توانید با مطالعه مزایای جوملا، تصمیم خود را برای طراحی سایت بگیرید، که یا به سراغ روش های اصولی طراحی سایت و روش های حرفه ای طراحی سایت بروید و یا از cms های آماده و ابزار آماده برای این کار استفاده نمایید.

البته همچنین به شما توصیه می نمایم که در صورت استفاده از جوملا، حتی المقدور خودتان به سراغ طراحی سایت با این برنامه بروید، زیرا با داشتن ساده ترین اطلاعات درباره کامپیوتر و مطالعه مقالات نصب جوملا و آموزش جوملا، به راحتی می توانید اقدام به راه اندازی سایت نمایید. همچنین اگر به سایت خود از جنبه های حرفه ای و بحث تجارتی نگاه نمی کنید و حتی نمایش شما در موتور های جست و جو برایتان اهمیتی ندارد و صرفا می خواهید یک سایت شخصی داشته باشید، حتما به جای هزینه های زیاد طراحی سایت اصولی ، به سراغ این cms های رایگان و آماده رفته، و از آنها استفاده نمایید. البته دیگر نباید انتظاری از وب سایت خود در زمینه جذب مخاطب به صورت گسترده داشته باشد.

مزایای جوملا چیست؟

با توجه به مطالبی که در قسمت معایب جوملا مطالعه نمودید، در این بخش چند نمونه از مزیت های جوملا را نیز برای شما عنوان می نماییم. البته این مزیت ها فقط برای راه اندازی یک سایت ساده، و البته راه اندازی و طراحی سایت با سرعت بیشتر نسبت به روش های اصولی طراحی سایت می باشد.

چند نمونه از مزیت های جوملا این موارد می باشد:

  1. باز بودن کد های این برنامه
  2. توسعه آن به دلیل باز بودن کد های آن بسیار زیاد می باشد.
  3. قابلیت انعطاف پذیری دارد و می توان با آن سایت های گوناگون در زمینه های مختلف طراحی نمود.
  4. رایگان بودن آن
  5. داشتن ماژول های فرواوان و افزونه های متععد
  6. به علت استفاده زیاد از آن، متخصصان زیادی برای رفع مشکلات آن می توان پیدا کرد.
  7. رایگان بودن دریافت بسیاری از ابزار، افزونه ها، و حتی قالب های آن

گرچه بسیاری از این مزایای جوملا باعث بوجود آمدن معایب متعدد برای این برنامه نیز شده اند.

مثل باز بود کد آن که باعث از دست رفتن امنیت این برنامه می شود و حتی مزیت رایگان بودن آن که خود یک تهدید و عیب برای جوملا می باشد.

سفارش ما به شما طراحان سایت و متخصصان فناوری اطلاعات برای طراحی سایت ، استفاده از روش های اصولی طراحی سایت می باشد. لطفا به بهینه سازی سایت خود توجه فرمایید تا از پرداخت هزینه های دوباره برای طراحی سایت جلوگیری نمایید.

پشتیبان جوملا کیست؟

به علت باز بودن کد های جوملا و ارائه رایگانجوملا برای طراحی سایت به تمام کاربران، تعدادی زیادی از متخصصان حرفه ایی طراحی سایت، تبدیل به متخصصانجوملا شده اند و با راه اندازی حتی شرکت هایی، از انواع طراحی سایت انجام شده توسط جوملا، حمایت و پشتیبانی می نمایند.

حتی در تمام کشور های دنیا انجمن ها و وب سایت های مختلف و تخصصی برای پشتیبانی از جوملا تاسیس و راه اندازی شده اند.

شما می توانید با نوشتن نام جوملا و قرار دادن پسوند های مخصوص تمام کشور های دنیا، از این وب سایت ها دیدن نمایید؛ و حتی مقالات آنها را اگر تخصص به زبان های لاتین دارید مطالعه نمایید.

اما پشتیبان رسمی جوملا در جهان شرکت  Open Source Matters می باشد، که توسط جناب آقای  Richard Stallman (ریچارد استالمن) در ایالات متحده آمریکا تاسیس شده است. همچنین چندین شرکت های زیر مجموعه ی گوگل نیز تحت نظر این کمپانی از جوملا برای طراحی سایت ، حمایت و پشتیبانی می نمایند.

 پشتیبان جوملا کیست

ارسال نظر و نظرات ثبت شده
sara :
1 1
عالی.ممنون