راه های متنوعی برای اینکه بتوانیم از طریق اینترنت بازاریابی نماییم وجود دارد. تقریبا همه ی ما با تبلیغات سایت های مختلف که در سایت های مورد بازدید ما قرار دارد، مواجه شده ایم. این روش یکی از روش های متداول تبلیغات و بازریابی اینترنتی می باشد که مانند نصب تبلیغات بر روی دیوار های شهر می باشد. بدین صورت که ما تبلیغات خود را به صورت یک عکس یا متن یا فایل چند رسانه ای بر روی سایت های پر بازدید قرار می دهیم.
اما ما می خواهیم روش های دیگری را که از طریق آنها می توانید بازاریابی اینترنتی انجام دهید را به شما معرفی نمایم.
تمام این موارد می تواند با طراحی مناسب سایت و بهینه سازی سایت به مرحله عمل برسد. پس دقت داشته باشید ابتدا در طراحی سایت خود دقت نماییم و یا طراحی سایت را به شرکت های معتبر طراحی سایت واگذار نماییم تا در بهینه سازی سایت به ما کمک نمایند. بعد از این بهینه سازی سایت ما می توانیم بازار یابی اینترنتی وسیعی داشته باشیم.
ده روش متداول بازاریابی اینترنتی را به شما معرفی می نمایم:
- بازاریابی از طریق ارسال ایمیل های تجاری: امروزه تعداد زیادی از شرکت ها از این روش استفاده می نمایند ولی ممکن است بسیاری از نامه های تبلیغاتی ما از طریق این روش دیده نشود).
- ایجاد اجتماعات آنلاین: ما می توانیم از طریق ساختن گروه های اینترنتی که در آن بحث و گفت و گوی آزاد انجام می شود، تعداد زیادی کاربر و مخاطب جذب نماییم و بعد از گسترش این جامعه می توانیم از این مکان به عنوان یک ابزار تبلیغاتی بزرگ استفاده نماییم؛ به عنوان مثال وب سایت فیسبوک و نرم افزار های چت که امروزه بسیاری از کاربران از آنها استفاده می نمایند، از این دسته می باشند، که حاصل نبوغ افرادی بودند که حتی در ابتدا قصد داشتن همچین جامعه بزرگی برای تبلیغات را نداشتند.
- نصب بنر و عکس های تبلیغات اینترنتی: روشی متداول که از دنیای واقعی کپی برداری شده و ما تبلیغات خود را به صورت متن و عکس در وب سایت های پر بازدید قرار می دهیم.
- ارائه خدمات در زمینه تخصصی خود از طریق وب سایت: ما می توانیم به جز فروش محصولات خود در زمینه های تعمیر و توضیحات نصب کالا های رقیب خود نیز شرکت کنیم و به مشتریان آنها نیز خدمات دهیم و آنها را با محصولات خود آشنا نماییم. اینگونه خدمات که بیشتر می تواند از طریق تماس های تلفنی و ارتباط های آنها با کارشناسان ما حل شود، می تواند به گسترش دامنه ی مشتریان ما کمک نماید.
- راه اندازی بخش مقالات آموزش تخصصی، اخبار و اطلاعات: ما می توانیم با قرار دادن مقالات تخصصی و آموزشی در زمینه تخصصی خود و ارائه آگاهی در مقالات وب سایت، به جز آشنایی مخاطبان و بازدیدکنندگان، آنها را به محصولات خود جذب و حتی اعتمادشان را جلب نماییم.
- ارائه نرم افزار های آموزشی همراه محصولات: ما با ساختن نرم افزار آموزشی می توانیم حتی قبل از فروش محصول، توسط نرم افزار آن را تبلیغ نماییم، حتی می توانیم با قرار دادن دانلود رایگان این نرم افزار آن را در اختیار کاربران فراوانی قرار دهیم.
- ارائه تبلیغات ویدئویی: ساختن یک فیلم تبلیغاتی و کلیپ تبلیغاتی نیز می تواند کمک شایانی به بازاریابی اینترنتی ما نماید.
- اعلام زمان ها خاصی خاص برای حراج و sale در سال: می توانیم از زمان های مناسبتی مثل عید و گذاشتن تخفیف ویژه و یا جایزه های ویژه برای خریدارن در این زمان ها، آنها را به خرید از خودمان مجاب نماییم.
- همکاری با شرکت های همکار و هم صنف: می توانیم در زمینه هایی که شباهت به فعالیت ما دارند با شرکت های هم صنف تفاهم نامه ای ایجاد نماییم و بسیاری از مراجعه کنندگان خود که در زمینه کاری ما نمی باشند ولی به ما مراجعه می نمایند، را با یکی از شرکت های هم صنف ما که در آن زمینه فعالیت دارد، معرفی نماییم و با انجام این تفاهم نامه دو طرفه تعداد مشتریان خود بیشتر نماییم.
- استفاده از شرکت های واسطه در زمینه تخصصی خود: بسیاری از شرکت های واسطه امروزه ایجاد شده اند که در تجارت های پر سود وارد شده و به عنوان واسطه مشتریان را جذب می نماید و به شرکت های بزرگ متصل می نمایند.
در آخر باز نسبت به بهینه سازی سایت تاکید می نمایم. لطفا برای استفاده از وب سایت های خود، در طراحی سایت خود اقدام به بهینه سازی سایت از طریق آموزش و یا شرکت های معتبر نمایید.
باید و نباید بازاریابی مقاله ای برای تبلیغ شرکت و یا وب سایت خود
بازاریابی مقاله علم توسعه یافته ای نیست اگر به نویسندگی و کنار گذاشتن کلمات و جملات کنار یکدیگر علاقه دارید و از علائم نگارشی و گرامی هم اطلاعات زیادی دارید پس شما چند قدم به حرفه ای شدن در این زمینه نزدیک شده اید البته کارهایی هم هست که باید از آنها خودداری کنید که به نبایدها معروف اند و در مقابل کارهایی هم هست که می خواهید روی مبحث بازاریابی مقاله ای بیشتر تمرکز کنید و جزء بایدها به شمار می روند. در این مقاله از طراحی سایت به این نکات اشاره می کنیم.
در نتیجه جستجوی مقالات دیگر مثل نمونه قبلی تعداد زیادی از بایدها و نبایدهایی را که برای موفقیت در بازاریابی اینترنتی موثر است را کشف می کنید.هرچه دانش خود را در زمینه بازاریابی بیشتر کنید یاد خواهید گرفت تا از چه کارهایی خودداری کرده و چه کارهایی را انجام دهید.
در واقع پس از انجام طراحی سایت برای کسب درآمد بیشتر و معرفی محصولات خود، یکی از بهترین راه حل ها همین بازاریابی اینترنتی می باشد.
بیایید اول از نبایدها شروع کنیم:
√ نباید متن خود را با عباراتی مانند ” مقاله زیر در مورد باغبانی است” ( یا هر اتفاقی که قرار است رخ دهد ) شروع کنید. همیشه با عنوان های چشم گیر و جذاب شروع کنید ، ایده شما مخاطب را جلب کرده و بیشتر علاقه مند می شوند تا در مورد مقاله ای که منتشرکرده اید بخوانند.
√ هیچ گاه مقاله خود را طولانی ننویسید.مقالات کوتاه قدرتمندتر هستند و اینکه خوانندگان مقاله خود را از دست بدهید هم کمتر اتفاق می افتد.
√ نباید مقاله خود را روی وبسایت ها بزرگ بنویسید. اگر باعث پیشرفتتان نخواهد شد از این کار خودداری کنید.خوانندگان شما به دنبال اطلاعات صحیح یا دقیق هستند این متن شخصاً برا ی من چه سودی دارد؟ آن ها به دنبال مطالب تکراری و کپی نیستند.
√ نباید کلمات و عبارات کلیدی را زیاد در مقاله خود قرار دهید.موتورهای جستجوی مختلف خیلی این روش را نمی پذیرند.
√ خوانندگان خود را با شروع جملات پیچیده یا بدون جواب و یا اینکه جایگاه آن را در متن خود مشخص نکرده اید گیج نکنید.
و حالا بایدها:
√ در مورد ایده هایی بحث کنید که آن را تجربه و یا امتحان کرده اید و حتی اینکه تجربه خود را با موضوع مشخص بیان می کنید همیشه در نوشته شما این مطلب نمایانگر می شود.
√ مقاله خود را بازخوانی کنید و دوباره آن را بخوانید و املاء و خطاهای گرامری آن را قبل از قرار دادن در اینترنت اصلاح کنید.
√ همیشه در کنار مقاله های خود اطلاعات مفید دیگر هم قرار دهید و سعی کنید به خوانندگان کمک کنید تا به مطالب دیگری که قرار می دهید نیز علاقه مند شوند.
√ به طور مرتب مقاله بنویسید و آن را در وب سایتها و کاتالوها قرار دهید.
√ نباید مقاله خود را فقط یکجا قرار دهید در اینصورت خوانندگان زیادی ازاطلاعات شما سودی نخواهند برد .
√ به آمار مقالات خود نیز توجه داشته باشید که منجر به ترافیک بیشتری برای شما می شود. باید مقاله های خاص خود را در معرض نمایش قرار دهید و آن ها را گسترش دهید.
و حالا چند قانون باید و نباید بازاریابی مقاله ای برای تبلیغ شرکت و یا وب سایت خود را مطالعه کرده اید. اگر به طور مناسب بازاریابی نکرده اید پس زمان را بیهوده تلف کرده اید اگرچه میتوانید بهترین مقاله ها را در دنیا بنویسید اگر مقاله ای را به طور درست ارائه نداده اید یا از نکاتی که در بالا به آنها اشاره کرده ایم پیروی نکرده اید وقت دیگران را هم هدر داده اید چرا به روش درست آن کار را شروع نکنید؟
راز کسب درآمد فوق العاده در اینترنت
راز بدست آوردن درآمد در تجارت الکترونیک و بازاریابی موفق در اینترنت یک عمل می باشد:
هنر تبدیل کردن بازدید کنندگان وب سایت به خریدار
بهترین و مفید ترین بازریابی که ما جدا از تبلیغات می توانیم انجام می دهیم، جلب نظر بازدید کنندگان خود وب سایت مان برای خرید محصولات و یا دریافت خدمات از ما می باشد.
ما می توانیم با طراحی سایت مناسب و گرافیک جذاب و همچنین توضیحات کافی در مورد محصولات خوب و جلب نظر اعتماد مشتری، مثلا با دریافت e نماد می توانیم بازدید کنندگان را تبدیل به مشتریان خود نماییم.
برای افزایش فروش بهتر است از هم اکنون شروع نماییم.
نیاز به دانستن مطالب زیادی نداریم.
مطالب درآمد زایی از سایت را در این بخش مطالعه نمایید.
مطالب بهینه سازی سایت را نیز مطالعه نمایید.
حال فقط کافی ست اقدام به راه اندازی وب سایت و طراحی سایت در زمینه کاری دلخواه تان را شروع نمایید، و از آن کسب درآمد کنید.
البته برای آشنایی کامل با تجارت الکترونیک و مواردی که باید رعایت نماید، سفارش می کنم بخش مقالات تجارت الکترونیک و ارتباط با مشتری و مطالب این بخش یعنی بازاریابی اینترنتی را به طور کامل مطالعه نمایید.
هدف ما از به اشتراک گذاشتن این مطالب با شما دوستان، پیشرفت و آگاهی مناسب شماست. شاید خیلی از همکاران از ارائه این مطالب به خاطر ایجاد رقیب برایشان خودداری کنند، اما ما از داشتن رقیب برای پیشرفت استقبال خواهیم کرد. زیرا باعث پیشرفت هر دو طرف خواهد شد.
لطفا شما نیز مطالب خود را با ما از طریق بخش نظرات و ایمیل به اشتراک بگذارید.
چگونه یک سایت تجاری پر بازدید داشته باشیم؟
برای این امر ابتدا باید علم این را داشته باشیم که در طراحی سایت خود روش هایی را به کار ببریم که باعث جذب مخاطبان بیشتر شود؛ البته نکته مهم در جذب مخاطب این می باشد که باید مخاطبان و بازدید کنندگان وب سایت دلیل بازدیدشان از وب سایت ما، برای کسب اطلاعات در زمینه محصولات و خدمات شرکت ما باشد، زیرا بازدید کننده های که فقط یکبار وب سایت ما را بازدید کنند زیاد برای ما موثر نخواهند بود؛ چون هدفی غیر از بازدید از وب سایت ما را داشتند.
پس باید روش های بهینه سازی سایت قبل و بعد از طراحی آشنا باشیم. بهترین کار در این زمینه سپردن کار طراحی سایت به شرکت های طراحی سایت با تجربه از جمله شرکت طراحی سایت طرح و پردازش مبنا می باشد.
روش کار به این صورت است :
ابتدا ما باید یک دامنه و آدرس اینترنتی که در بحث دامنه (Domian ) با آن آشنا شدیم، ثبت نماییم که با نام شرکت همخوانی داشته باشد و خلاصه ای مناسب و نامی با آهنگ که در ذهن ماندگار باشد.
سپس باید محلی برای ذخیره اطلاعات در فضای وب که در بحث میزبان وب ( host) با آن آشنا شدیم، ایجاد نماییم.
در مرحله بعد باید به سراغ طراحی سایت زیبا با قالب گرافیکی مناسب و جذاب برویم، زیرا وب سایت در نمای اول حکم ویترین شرکت ما را دارد. و البته تمام نکات بهینه سازی سایت را در طراحی آن رعایت نماییم.
حالا باید محتوای که قرار است به مشتری ارائه شود در وب سایت به صورت روزانه ثبت نماییم. مهمترین نکته در ثبت محتوای وب سایت، ثبت کلماتی می باشد که زمینه کاری ما حول آن کلمات می چرخد. در مبحث بهینه سازی سایت می توانیم با این موارد آشنا شویم. در بهینه سازی سایت هم طراحی مناسب نیاز می باشد و هم محتوای مناسب، به این بحث سئو نیز گفته می شود.
بعد از انجام دادن این سه مرحله باید بتوانیم توسط تبلیغات و محتوا و دریافت اعلائم و نشانه های معتبر مانند e نماد (ای نماد) اعتماد مشتریان خود را جلب نماییم.
نکته بعد ایجاد یک راه آسان برای پرداخت الکترونیک می باشد، این کار نیز می تواند تاثیر زیادی در انتخاب وب سایت ما به عنوان فروشگاه اینترنتی برای مشتریان باشد.
در آخر هم باید بتوانیم تبلیغات خود را در بیشترین حد ممکن در سراسر جهان انجام دهیم و نام برند و شرکت خود را از طریق نت جهانی کنیم. زیرا تجارت الکترونیک دیگر محدودیت جغرافیایی ندارد و بازار ما می تواند جهانی باشد. گرچه برای این امر باید زیرساخت ها آن را نیز دارا باشیم و شرکت دارای امور بین الملل و متخصصان ارتباطات خارجی باشد. همچنین محصولات ما نیز باید توانایی جهانی شدن را نیز داشته باشد.
مقایسه تاثیر تبلیغات در گوگل و وبلاگ نویسی
دو راه افزایش ترافیک سایت داریم که در این مقاله از طراحی سایت به آنها اشاره می کنیم:
تبلیغات و دیگری تولید محتوا می باشد که هر کدام هزینه ی مختلفی دارند. در این مطلب هزینه ی این دو روش را بررسی می کنیم.
اکثر افراد تمایل دارند به صورت قدیمی و سنتی تبلیغات خود را انجام دهند چرا که از بازاریابی درون گرا هیچ آگاهی ندارند. هنگامی که شما بر روی تبلیغی کلیک می کنید و به صفحه ی پیوندها وصل می شوید نمره کیفیت کاهش می یابد. نمره کیفیت مضربی از 10 است که بر اساس ارتباط کلید واژه های انتخابی صفحه فرود، تعداد دفعات کلیک بر روی متن تبلیغ و ...است تعیین می شود و بر هزینه های تبلیغی گوگل تاثیر می گذارد.
حال هزینه تبلیغات گوگل را با تولید محتوا مقایسه می کنیم:
برای مثال هر مطلب تخصصی تولید شده برای شما 75000 تومان باشد. اگر خواهان تبلیغات گوگل هستید برای هر کلیک باید 50 سنت پرداخت نمایید. با فرض اینکه قیمت دلار 3000 تومان باشد به ازای هر کلیک 1500 تمام برای شما هزینه ایجاد می کند بطور ساده تر به مقدار 75000 تومان در گوگل تبلیغات انجام دهید فقط 50 کلیک رای شما ثبت خواهد شد.به نظر شما آیا متن تبلیغی ایجاد شده برای وبلاگ ویا سایت شما و اشتراک آن در شبکه های اجتماعی کمتر از 50 کلیک برای شما به همراه خواهد داشت؟
مسلما تعداد کلیک در بازاریابی محتوا بیشر خواهد بود چرا که متن در وبلاگ باقی خواهند ماند و تاریخ انقضا ندارد و مدام در گوگل جستجو و یافت می شود و کاربران با کلیک بر روی آن وارد سایت شما می شوند.
Dwell Time در بازاریابی اینترنتی چیست؟
در بازاریابی اینترنتی معیارهایی برای سنجش بازاریاب به موتورهای جستجوگر وجود دارد که یکی از آن ها Dwell Time است.
Dwell Time یعنی مدت زمانی که کاربر پس از جستجو وارد صفحه ای می شود و دوباره به موتور جستجوگر باز میگردد. به بیان ساده تر مدت زمانی که کاربر در صفحه اقامت می کند.بازگشت کاربر از سایتی به موتور جستجوگر نشان دهنده آن است که سایت رجوع شده از لحلظ کیفیت محتوا و یا طراحی سایت مناسب و مفید نبوده است هر چه مقدار این معیار کمتر باشد به منزله ی این است که با سایت ضعیفتری مواجه هستیم و نمره منفی برای سئو آن سایت محسوب می شود.
یک معیار دیگری به نام Bounce Rate وجود دارد . این معیار نرخ خروج کاربر را پس از ورود محاسبه می کند. به بیان دیگر کاربر وارد سایتی شده بودن آنکه از صفحات دیگری از این سایت مطالعه کند از آن خارج می شود. این معیار به صورت درصدی نمایش داده می شود و هرچه این معیار کمتر باشد نمره مثبتی برای سئو آن سایت به حساب می آید.
آمار معیار Bounce Rate را می توان در سرویس آمار بازدیدکنندگان آنالیتیکس گوگل مشاهده نمود. گوگل این اطمینان را داده است که کسانی از خدمت آنالیتیکس بهره می برند از اطلاعاتی که در سایتشان قرار دارد (تولید محتوا) برای تعیین رتبه و قراردهی در نتایج جستجو بی تاثیر قرار دهد و برای این دسته افراد دستورهای جداگانه ای تعریف کرده و بر اساس آن ها تصمیم گیری میکند.
با توجه به مطالب گفته شده تنها معیار بسیار مهم برای موفقیت سئو هر سایتی در اصل رضایت کاربر از سایت می باشد. باید سایت خود را از چشم کاربر ببینم و در آن محتویات و اطلاعات با ارزش و مفید قرار دهیم. وبلاگ نویسی برای بروز رسانی فراموش نشود! و تمام تمرکز خود را روی کلید واژه ها نگذارید و ولی از آن و ارتقا در رتبه موتور جستجوگر غافل نشوید.
درخت اینترنت مارکتینگ
درخت بازاریابی اینترنتی دید مناسبی از اتفاقات عملی در بازاریابی اینترنتی به افراد می دهد که بسیار در بازدهی سایت موثر می باشد.
در قدم اول بازاریابی اینترنتی باید ریشه ها قوی را در عمق پژوهش، استراتژی، بریند سازی و ایجاد محتوا کاشت. چرا که بازاریابی نمی تواند بر رشیه های سست و ضعیف اتکا کند و سرپا بایستد همچین درختی ثمره ای نخواهد داشت زیرا ریشه های درخت از یک تنه یا بدنه محکمی که از طراحی و توسعه ساخته شده است را باید پشتیبانی و حفاظت نماید.
طراحی وب سایت شما نیز مانند یک درخت در گذر زمان رشد می کند. همانطور که تنه هسته اصلی درخت است باید یک سایت خوب هسته اصلی بازاریابی باشد.
شاخه های درخت سمبل راهکار ها و روش ها بازاریابی اینترنتی برای گسترش تبلیغات است مانند بازاریابی موتور های جستجو، بازاریابی شبکه های اجتماعی، ایمیل مارکتینگ و تبلیغات آنلاین و... .
درخت بازاریابی چه در زیر تابش نور خورشید و چه در زیر بارش سیل آسا باید بتواند تغذیه کند تا به ثمر بنشیند.
تجارت و کسب و کارهای اینترنتی
در این مقاله از طراحی سایت می خواهیم تا شما را با تجارت و کسب و کارهای اینترنتی آشنا کنیم .می دانیم که در دنیای امروزه شرکت های اینترنتی نسبت به شرکتهای فیزیکی اقتصاد قویتری داند زیرا امروزه افراد ترجیح می دهند در فضای مجازی کارهای خود را انجام دهند و از حضور فیزیکی خود برای انجام خدمات دوری می کنند زیرا انجام کارها بصورت فیزیکی موجب صرفه جویی در وقت و هزینه می شود.اين تغيير رفتار در مصرف کننده ها باعث شده است که اقتصاد جديدي در اينترنت نمایان شده و شرکتها و کسب و کارهاي جديد بسياري در اينترنت شکل گيرد. ايران نيز از اين قاعده مستثنا نيست و تحت تاثير تحولات اينترنت قرار گرفته و در آينده نزديک نيز بسيار بيشتر با آن دست و پنجه نرم خواهد کرد.همچنین در عرصه ی وب همه ی مشاغل می توانند به معرفی خود و ارائه ی خدمات بپردازند.
کسب و کار اینترنتی به فروش محصولات یا خدمات در اینترنت گفته می شود.خرید و فروش اینترنتی به کوچکترین کسب و کارها نیز این امکان و فرصت را می دهد که به مخاطبان خود در سطح جهانی با حداقل هزینه دسترسی پیدا کنند. امروزه بیش از 900 میلیون نفر در سطح دنیا از اینترنت استفاده می کنند. 69 درصد از این جمعیت، در طول 90 روز، دست کم یک خرید از اینترنت داشته اند.
زیبایی اینترنت در این است که همه ی افراد در همه جای دنیا می توانند از آن استفاده کنند و همه ی افراد می توانند دیگران را از وجود آن مطلع کنند و از این طریق به اهداف خود دست یابند.
بسیاری از افراد، كسب و كار اینترنتی (E-Business) را با تجارت الكترونیكی (E-Commerce) اشتباه می گیرند در حالیكه این دو مبحث با یكدیگر متفاوتند.
به عبارتی E-Business به مجموعه فعالیتهای مربوط به كسب و كار از جمله مباحث بازاریابی، مالی، خرید و فروش، ارتباط با مشتریان، خدمات پس از فروش، همكاری با سرمایه گذاران و... كه از طریق شبكه اینترنت انجام میگیرد اطلاق میشود در حالیكه E-Commerce تنها شامل مسائل مربوط به خرید و فروش از اینترنت می باشد و خود، زیرمجموعه ای از E-Business است به عبارتی در تجارت الکترونیک حتماً باید بین دو طرف پول رد و بدل شود ( تا به مفهوم تجارت برسیم ) ولی در کسب و کار الکترونیک لازم نیست پولی مبادله گردد . به عنوان مثال دادگاهی که در آن محاکمه از طریق فضای اینترنتی انجام میگردد کسب و کار الکترونیک محسوب میشود .
انواع كسب و كارهاي اينترنتي
امروزه، كسب و كارهاي اينترنتي بسيار متنوعند. اما به طور كلي آنها را ميتوان آنها به 10 گروه عمده تقسيم بندي كرد:
√ ايجاد اجتماعات آنلاين
√ خريد، فروش و حراج كالاهاي مختلف
√ تبليغات اينترنتي
√ ارائه خدمات تخصصي به ديگران
√ ايجاد امپراطوري اطلاعات، اخبار و آموزش
√ تهيه و ارائه نرم افزارهاي مختلف
√ چند رسانه اي يا مالتي مديا
√ پيوستن به شبكه هاي واسطه گري
√ خدمات مربوط به ايميل
√ سرمايه گذاري مشترك
با توجه به تغییر مثبت نگاه دولت به کسب و کارهای اینترنتی، وزارت بازرگانی مکلف گردیده تا هر چه سریعتر نسبت به ساماندهی کسب و کارهای اینترنتی اقدام نماید. یکی ازمشخصه های موفقیت وب سایت و یا یک کسب و کار اینترنتی ، ترافیک و یا آمار بازدیدکننده آن وب سایت است. برای بررسی و تحلیل کسب و کارهای اینترنتی تمامی کشورها بخصوص ایران می توانید به وب سایت معتبر www.Alexa.com در بخش Top Sites بر روی By Country کشور مورد نظر خود را انتخاب کنید. در وب سایت الکسا 500 وب سایت محبوب هر کشور را بصورت تحلیل روزانه و ماهیانه به مخاطبین ارائه می کند. شما می توانید با مشاهده 500 وب سایت محبوب ایرانیان، جایگاه تمامی کسب و کارهای اینترنتی را در 10 گروه عمده خود قرار دهید.
هوشمندی تجاری چیست
از دیگر مباحثی که در بخش مقالات طراحی سایت و بازاریابی اینترنتی قصد مطرح کردن آن را داریم ، در زمینه هوش تجاری میباشد. شرکتها دائما اطلاعاتی تولید میکنند که برای ذخیره آنها تعداد زیادی نرمافزار مانند اکسل، اکسس و انواع دیتابیسهای مربوط به بخشهای مختلف سازمان (مانند بخش تولید، مالی، فروش و …) مورد نیاز است. این اطلاعات برای شرکتها بسیار ارزشمند است، ارزشی فراتر از اینکه بدانند لیست فروش آنها دیروز، هفته یا ماه گذشته چه بوده است، این اطلاعات، کاربردی وسیعتر دارد.
مثلا بررسی روند فروش برای طراحی روشهای موثر بازاریابی و تشخیص منابع مناسب برای اختصاص به هر واحد فروش، تجزیه و تحلیل روند عملکرد شرکت و رفتار مشتریان برای اطمینان از اینکه آیا محصولات آنها مناسب برای حضور و رقابت در بازار هست یا نه و برنامهریزی برای توسعهٔ کسبوکار. به زبان ساده، شرکتها از این اطلاعات در راستای بیشینه کردن درآمد و سود خود استفاده میکنند اما استفاده از نرمافزارهای متعدد برای این کار، باعث میشود بازیابی و تجزیه و تحلیل بههنگام اطلاعات به سختی صورت گیرد. در اینجاست که بحث هوشمندی تجاری یا (Business Intelligenc) مطرح میشود.
ابزارهای هوشمندی تجاری ضمن کمک به تصمیمگیری بهتر، کاهش هزینهها و شناخت فرصتهای جدید به مدیران امکان میدهد فرآیندهای ناکارآمد کسبوکار خود را شناسایی کنند.
هوشمندی تجاری (BI)، عبارتی کلی است که به مجوعهٔ اپلیکیشنها و نرمافزارهای کاربردی لازم برای تجزیه و تحلیل اطلاعات خام یک سازمان گفته میشود. BI شامل مجموعهای از فعالیتهای مختلف از جمله استخراج و جستوجوی دادهها، پردازش تحلیلی آنلاین و ارائهٔ گزارشهای کاربردی است. شرکتها از ابزارهای هوشمندی تجاری برای کمک به تصمیمگیری بهتر، کاهش هزینهها و شناسایی فرصتهای جدید کسبوکار استفاده میکنند و مهمتر از آن اینکه به مدیران کمک میکند تا فرآیندهای کسبوکار ناکارآمد خود را که نیازمند مهندسی مجدد است، شناسایی کنند.
همهٔ شرکتها باید از اطلاعات جمعآوری شده طی فعالیتهای خود گزارش تهیه کنند. در واقع هر مدیری، مدیر بالاتری دارد که باید به او گزارش دهد. پیش از این برای این کار لازم بود تا اطلاعات لازم از پایگاه دادهها استخراج شده و پس از انتقال به دیسک در اختیار فردی که موظف به ارائهٔ گزارش است قرار گیرد که این کار توسط بخش IT انجام میگرفت. سپس فرد باید زمانی را صرف تنظیم آن اطلاعات خام میکرد و این کار نیازمند ساعتها و گاهی روزها تلاش بود، در نتیجه گزارش مربوط به هر فعالیت روزها یا هفتهها بعد از اتمام آن فعالیت در اختیار مدیران قرار میگرفت و این فرایند برای ارائهٔ هر گزارش تکرار میشد.
هوشمندی تجاری این مشکل را حل کرد و باعث شد فرآیند استخراج اطلاعات و تهیهٔ گزارش به صورت خودکار انجام پذیرد و نقش IT و افرادی که موظف به استخراج گزارش از دادههای خام بودند از میان برداشته شود، در این روش، گزارشها همزمان با فعالیتها و بدون محدودیت مکانی در اختیار مدیران قرار گرفته و به آنها این امکان را میدهد که به صورت لحظه به لحظه بر فعالیت بخشهای مختلف سازمان نظارت داشته باشد. مدیریت درصورت نیاز میتواند جزئیات مربوط به هر شاخص را تا جزئیترین سطح مشاهده کند. برای مثال اگر شاخص رشد درآمد وضعیت مطلوبی نداشته باشد، مدیر میتواند روند فروش را به تفکیک محصول، گروه مشتری، منطقه جغرافیایی، مرکز فروش و غیره مشاهده کند و به ریشهیابی و اصلاحات لازم برای بهبود وضعیت بپردازد.
BI برای تهیهٔ گزارشهای دقیق، از اطلاعاتی که بهطور اتوماتیک از دیتابیسها استخراج میشوند، استفاده میکند و از این گزارشها به منظور تصمیمگیریهای مهم در کسبوکار استفاده میشود، برای مثال تصمیمگیری دربارهی اینکه تولید چه کالاهایی باید متوقف شود و چه کالاهای جدیدی تولید شود نیازمند این است که مدیران اطلاعاتی دقیق در گزارشهای خود داشته باشند. پس در این راستا امنیت دادهها اهمیت اساسی مییابد.
موضوع دیگری که باعث استقبال از BI و گسترش آن شد، مساله امنیت اطلاعات بود.
قبل از مطرح شدن هوشمندی تجاری، به محض استخراج اطلاعات و ذخیره آن بر روی صفحات گسترده، امکان سوء استفاده از طریق کپیبرداری و سرقت اطلاعات تا حد زیادی افزایش مییافت و روزانه موارد بسیاری از افشای اطلاعات سری که بهدلیل سهلانگاری اتفاق میافتاد اما اکنون اطلاعات از طریق ارتباطات کامپیوتری درون شرکت در اختیار کارمندان قرار میگیرد و هرکس تنها میتواند به اطلاعاتی دسترسی داشته باشد که برای انجام وظایف خاص شغلی خود به آن نیاز دارد.
تاریخچه
هانس پیتر لون از پژوهشگران IBM در مقالهای در سال ۱۹۵۸، برای اولین بار از عبارت هوشمندی تجاری (business intelligence) استفاده کرد. او هوشمندی را اینگونه تعریف کرده بود: «توانایی درک روابط متقابل بین حقایق موجود به گونهای که فعالیتها را به سمت هدف مطلوب هدایت کند.»
هوشمندی تجاری به گونهای که امروزه مطرح میشود، شکل تکاملیافتهی سیستمهای تصمیمگیری پشتیبان است که استفاده از آنها از سال ۱۹۶۰ آغاز شده و تا اواسط ۱۹۸۰ ادامه یافته است.
در سال ۱۹۸۹، هوارد درسنر که بعدها از تحلیلگران موسسه گارتنر شد، هوشمندی تجاری را به عنوان عبارتی برای «توصیف مفاهیم و روشهایی برای بهبود تصمیمگیریهای مربوط به کسبوکار با استفاده از سیستمهای پشتیبان مبتنی بر دادهها و واقعیتها» به کار برد و از اواخر سال ۱۹۹۰ بود که این مفهوم بهطور گسترده مورد استفاده قرار گرفت.
چه شرکتهایی از هوشمندی تجاری استفاده میکنند؟
رستورانهای زنجیرهای بزرگی همچون Hardee’s، Wendy’s، Ruby Tuesday و T.G.I. Friday’s از جمله کاربران عمدهٔ نرمافزارهای هوشمندیتجاری هستند. آنها از BI برای تصمیمگیریهای استراتژیک خود استفاده میکنند، مانند اینکه چه محصولات جدیدی را به منوی خود اضافه کنند، ارائهٔ چه غذاهایی را متوقف کنند یا کدام فروشگاهها را که عملکرد ضعیفی دارند تعطیل کنند.
همچنین برای مسائل تاکتیکی مانند مذاکره و بستن قرارداد با تولیدکنندگان موادغذایی و شناسایی فرصتهایی برای بهبود فرآیندهای ناکارآمد خود از این ابزار استفاده میکنند. کمک موثر BI به رستورانها زنجیرهای در راهاندازی زیرمجموعهها و کسبوکارهای جدید، باعث ارزش آفرینی قابل توجهی برای آنها شده است.
یکی از اجزای مهم سیستمهای هوشمندیتجاری، تجزیه و تحلیل کسبوکار است که برای موفقیت شرکتها در طیف وسیعی از صنایع ضروری است، اما بیشتر برای نقش آن در موفقیت تیمهای ورزشی حرفهای شهرت دارد.برای مثال تیم فوتبال آمریکایی New England Patriots با استفاده از ابزارهای تحلیلی توانست در طول چهار سال، سه بار قهرمان مسابقات Super Bowl شود. این تیم از دادهها و مدلهای تحلیلی بسیاری در داخل و خارج از میدان استفاده میکند و مربیان و بازیکنان آن به دلیل بررسی دقیق فیلم بازیها و مطالعهٔ احتمالات آماری مربوط به نتایج بازیها شهرت دارند.
در خردهفروشی، فروشگاههای والمارت با استفاده از طیف وسیعی از دادهها و تجزیه و تحلیلهای سازمانیافته برای تسلط خود بر این صنعت استفاده کردهاست. آمازون و یاهو نیز فقط سایتهای تجارت الکترونیک نیستند بلکه شدیدا تحلیلی هستند و روند «آزمون و یادگیری» را برای انجام تغییرات در کسبوکار خود در پیش گرفتهاند. شرکت Capital one (تولید کنندهٔ کارتهای اعتباری) سالانه بیش از ۳۰۰۰۰ آزمایش انجام میدهد تا مشتریان مطلوب را شناسایی کند و قیمت مناسبی برای کارتها اعتباری خود پیشنهاد دهد.
چه کسی باید استفاده از ابزارهای هوشمندی تجاری را در سازمان به پیش برد؟
به اشتراک گذاری، عاملی حیاتی برای موفقیت پروژههای BI محسوب میشود زیرا هر کس که در روند انجام پروژه درگیر است باید دسترسی کامل به اطلاعات داشته باشد تا بتواند از این طریق شیوهٔ کاری خود را تغییر دهد. اجرای پروژههای BI باید از گروه مدیران ارشد آغاز شود اما گروه بعدی باید مدیران فروش و کارمندان آنها باشند، زیرا این گروه مسئول افزایش میزان فروش شرکت هستند و معمولا به نسبت میزان توانمندی در این زمینه به آنها پاداش تعلق میگیرد.
به همین دلیل از هر ابزاری که آنان را در این مسیر یاری کند استقبال میکنند. البته استفاده از امکاناتی که BI فراهم میکند آسان است و اطلاعات حاصل از آن نیز قابل اطمینان و دقیق است. به کمک سیستمهای BI کارمندان فعالیتهای فردی و گروهی خود را بهبود میبخشند و نهایتا عملکرد تیم فروش بهبود مییابد. وقتی مدیران فروش تفاوت زیادی در عملکرد تیمهای مختلف مشاهده کنند، سعی میکنند تیمهای عقبمانده را نیز ارتقا دهند.
وقتی کاربرد BI از طریق تیم فروش توسعه یابد، سازمان میتواند از آن به عنوان اهرمی برای قرار دادن سایر بخشها در مسیر بهکارگیری هوشمندی تجاری استفاده کند. زیرا مسلما این گروه آنقدر از تاثیر BI در ارتقای خود سخن میگویند که تمام سازمان برای به کارگیری این روش ترغیب میشود.
چگونه میتوان سیستم هوشمندی تجاری را پیادهسازی کرد؟
به هنگام ترسیم مسیری برای پیاده سازی هوشمندی تجاری، قبل از هر چیز شرکتها باید به تجزیه و تحلیل روشهای تصمیمگیری خود بپردازند و اطلاعاتی را که مدیران برای تصمیمگیریهای سریعتر و مطمئنتر به آنها نیاز دارند را مدنظر قرار دهند، و اینکه تمایل دارند این اطلاعات چگونه در اختیارشان قرار گیرد (مثلا بهصورت آنلاین، گزارش، نمودار یا هاردکپی). بحث دربارهٔ نحوهٔ تصمیمگیری در شرکت باعث میشود بفهمند که سازمان نیاز دارد تا چه نوع اطلاعاتی را جمعآوری، تحلیل و در سیستم BI خود منتشر کند. سیستمهای هوشمندی تجاری مناسب نیازمند ارائه چارچوب مشخص هستند مثلا این کافی نیست که گزارش دهیم میزان فروش دیروز X بوده و یک سال قبل در همین روز Y، بلکه باید فاکتورهای موثر بر کسبوکار که منجر به این مقادیر میشود را نیز به عنوان دادهی ورودی در اختیار سیستم قرار داد.
مانند بسیاری از پروژههای تکنولوژی، درمورد سیستم هوشمندی تجاری نیز اگر کاربران در استفاده از آن حس تردید و عدم اطمینان داشته باشند و استفاده از آن را نپذیرند، این روش نتیجهبخش نخواهد بود اما زمانی که پروژههای هوشمندی تجاری به شکلی استراتژیک پیادهسازی شده و مورد استفاده قرار گیرد، منجر به تغییرات اساسی در جهت بهبود عملکرد و تصمیمگیریهای شرکتها میشود.